Resepi kuah kacang dayang. Selamat mencuba!
29Share
Bahan-bahan ( satu keluarga )
- 300 gm kacang tanah (digoreng/dibuang kulit(jika suka) dan dikisar)
- 5 biji bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 1 batang serai*
- 1/2 inci halia *
- 3 cm lengkuas*
- 1/2 inci belacan bakar*
- 1 batang serai (diketuk)
- 5 sudu makan cili kering kisar (boleh tambah/kurang ikut suka)
- 2 sudu makan gula merah/gula melaka
- garam dan gula pasir (mengikut citarasa)
- air secukupnya
Cara-cara
- Kisar bahan2 bertanda *.
- Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk. Tumis bahan2 kisar, cili kering dan serai hingga wangi.
- Masukkan kacang tanah sedikit demi sedikit diselang selikan dgn air. Masak menggunakan api sederhana.
- Masukkan gula merah/gula melaka, garam dan gula pasir secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
- ***Untuk mengelak kuah menjadi pekat dan kembang, jgn memasukkan kesemua kacang tanah pd satu masa.
- ***kuah kacang ini sgt enak dimakan bersama nasi impit, sate, roti kosong, dsb.
- ***untuk mencantikkan kuah, masaklah lama sedikit dgn api perlahan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan