Selasa, 6 Disember 2011

AIR ASAM KERISIK...

pelengkap menu hr ni air asam kerisik dr buku 1 hari 1 resepi: 365 resepi istimewa chef Hanieliza... sudah pasti dari kak hanieliza... org2 utara memg suker wat air asam letak kerisik ni...memeng sedap... huiii ngah tulis ni pun dah kecur air liur... melampau tui zai ni taw...lapar sgt dah ni...kiter taip jer la resepinyer yer..tengkiu kak liza..minta izin share yer...
Air Asam Kerisik
Sumber : taip dr buku 1 hari 1 resepi kak hanieliza
Bahan A
1 sudu makan asam jawa
2 biji cili merah
5 biji cili api
1/2 cwn air suam
1 biji tomato (dadu)
1 inci belacan (kiter bakar skjp dulu )
1 sudu mkn gula
1 sudu teh garam
Bahan B
2 biji tomato
1 labu bwg besar (dimayang nipis)
3 biji cili hijau (di mayang nipis)
2 biji cili merah (dimayang nipis)
5 biji limau kasturi
1 sudu makan kerisik
Cara membuatnya
1. Gaulkan asam jawa dan air. Kemudian tapiskan.
2. Masukkan semua bahan A kedalam pengisar dan kisar
3. limau dibelah dan dibuang biji
4. Gaulkan bahan yang dikisar bersama bahan B
5. Hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan