Sabtu, 5 Januari 2013

CARA2 MASAK AYAM BAKAR MADU


Ayam Bakar Madu


Bahan-bahan:







1 ekor ayam - potong 16 dan dibersihkan














1/2 cawan paprika (serbuk lada) - terpulang la pada citarasa 
















1/2 cawan sos tiram - juga terpulang pada citarasa masing2















1/2 cawan Madu












3 sudu besar serbuk pati sedap knor

Cara-cara membuatnya:





Tuangkan madu ke atas ayam yang telah dipotong dan dibersihkan.












Gaul hingga sebati madu dengan ayam tadi.













Kemudian, masukkan sos tiram. Sebenarnya sukatannya tak tentu .. ikut suka la ...









Gaul sebati sos tiram bersama ayam 













Masukkan serbuk pati ayam sedap knor ... kalau tak ada guna ajinomoto pun ok jugak .. cuma kurang ler rasa lemaknya ..









Akhir sekali, masukkan serbuk paprika atau serbuk lada ke atas ayam yang telah digaul bersama sos tiram dan madu tadi .. ikut suka la .. kalau suka pedas letak la bebanyak sikit serbuk lada nya .. 










Gaul rata-rata serbuk lada tu .. pastikan keseluruhan ayam tu kena dengan serbuk lada .. pastu perap lah ayam tu ... dalam 4 hingga 5 jam .. 









Kemudian, bakar le ayam tu .. buleh masak stail barbecue cam ni ... atau buleh jugak dimasak dalam oven .. terpulang pada cita rasa anda sendiri 


SELAMAT MENCUBA 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan