Sabtu, 5 Januari 2013

AIR ASAM CICAH IAKAN BAKAR..

Aku selalu buat air asam ni bila bakar ikan .. ikan cencaru ler biasanya .. kalau ikan pari aku lebih suka wat sambal tumis yang curah atas ikan pari bakar tu ... kalau aku wat daging bakar pun aku wat air asam cam ni jugak ... pada aku ikan bakar memang sejodoh ler ngan air asam ni .. jadi, jom layan resepi air asam nih ...

 Air Asam Cicah Ikan bakar


Bahan-bahan :
Segenggam lada cili
4 ulas bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih - direbus dan di ketuk
1 cawan air asam jawa
1 inci belacan
Garam
Gula
Ajinomoto

Cara-cara membuat :






Bawang merah dikupas kulitnya .. di bersihkan .. dan dihiris halus ..











Lada cili di potong kecik .. dimasukkan dalam mangkuk berisi bawang merah tadi .. ketuk bawang putih sekali dan dicampurkan sekali ...










Masukkan garam, gula dan ajinomoto ke dalam mangkuk tadi ...










Pastu bakar belacan .. agak-agak dah nampak cam garing belacan tu .. angkat dan letakkan didalam mangkuk tadi ...










Kemudian, masukkan air asam ... kemudian ramas belacan dan bahan-bahan lain yang terdapat dalam mangkuk tadi ... pastikan kuahnya tidak terlalu pekat dan terlalu cair .. yang sedang-sedang saja ... rasakan manis, masin nya .. tokok tambah kalau perlu ...




Dah pun siap air asam aku ... leh terus makan ikan bakar ... gerenti menjijat pinggan punya la ..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan